Roomalaisista nopista


Tunisiasta löytynyt mosaiikki kolmesta nopanpelaajasta

Kerroin aikaisemmin lyhyesti roomalaisten suosimista noppapeleistä, nyt jatkan tarkemmin itse pelivälineistä. Noppia kutsuttiin nimellä tesserae, jolla tarkoitettiin myös pieniä mosaiikkitiiliä, saviastian sirpaletta ja tunnussanaa tai tunnusta. Huolimatta moralistien paheksunnasta ja uhkapelin vastaisista laeista noppia on valmistettu Rooman valtakunnassa valtavasti kaikista mahdollisista materiaaleista. Luu on niistä yleisin, mutta löytöjen joukossa on myös lyijystä, kivestä, gagaatista, meripihkasta, puusta, keramiikasta, marmorista, lasista ja jopa kristallista tehtyjä pelivälineitä. Kuten pelikortteja, myös noppia on epäilemättä käytetty myös ennustamiseen, mikä saattaisi selittää tietyt monitahoiset nopat jotka numeroinnin sijaan on koristeltu kreikkalaisin kirjaimin.

Historianelävöittäjät varmaankin haluavat tehdä noppansa itse, joten laitan loppuun pari linkkivinkkiä noppienvalmistamiseen: Roman Army Talk & Making historical dice.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *