Judas Iscariot


Fra Angelico: Judas Iskariot pettää mestarinsa (Museo di San Marco dell’Angelico)

As it was written, so I must do
And this kiss on Your cheek
Proves my love for You
No greater love Hath no man that I
Who would sacrifice eternity
For one kiss
For humanity

Laibach: Abuse and Confession

Egyptin ilmastossa säilyneiden koptilaisten tekstien käännösprosessi on tuonut esille 1700 vuotta kadoksissa olleen gnostilaisviritteisen Juudaksen evankeliumin, joka antaa tukea vanhoille epäilyille Juudaksen oletettua merkittävämmästä roolista ihmiskunnan syntien pelastamisessa.

Aiheesta lisää Juuso Hyvärisen blogissa. Juudas näyttää innoittaneen myös Jari Sedergrenin gnosistelemaan androgyynisestä alkuolento Barbēlosta, Jumalan ensimmäisestä emanaatiosta.

Mutta kuka oli Didymos Juudas Tuomas, eli Juudas Kaksonen?

3 kommenttia artikkeliin ”Judas Iscariot”

  1. Norssin 7. luokalla (lukion toisella, 16-vuotiaana, luultavasti vuonna 1953) kirjoitin ensimmäisen ja viimeisen aineeni ns. ensimmäisestä eli uskonnollisesta aiheesta. Aiheena oli Juudas Iskariot, ja todistelin kaunopuheisesti miten hänen oli pakko tehdä mitä teki – muuten koko uuden uskonnon pohja olisi murentunut.
    Aineet palautti opetusharjoittelija, joka tuohtuneena mainitsi että minä olin kirjoittanut ”niin kauhean ja törkeän aineen”, että hän ei yksinkertaisesti voinut sitä edes arvostella.
    Poistuin luokasta hämmentyneenä ja raivoissani, mutta äidinkielen yliopettaja otti minut ovella kyynärpäästä kiinni ja kuiskasi: ”Omaan kirjaani minä merkitsin 9½”. Ja hän lisäsi varoittaen: ”Ensimmäiseen aiheeseen odotetaan tunnustuksellista ja uskovaista käsittelytapaa. En tullut sitä kertoneeksi…”

  2. Fra Angelico on eräs lempimaalareitani. Vatikaanissa on eräs pieni huone, jossa on vain hänen töitään. Ne ovat todellakin enkelimäisen kauniita ja raikkaita. Niitä katselee henkeään pidätellen.

    Blogisisko

  3. Tästä aiheesta olen kirjoitellut omassa blogissani. Täytyypäs sanoa, että olen Tempus omnia revelatin kanssa aika paljon eri linjoilla näissä postituksissa, jotka koskevat kristinuskoa. Mielestäni et kirjoita asiallisesti. SIlti kiitos kun sallit kommentoida ja hyvää jatkoa!

    http://iesous.wordpress.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *