Enigmaattisten etruskien kadonnut sivilisaatio on kiehtonut antiikin ajoista alkaen. Vuosina 900 eaa. – 500 eaa. kukoistaneet etruskit tunnettiin muun muassa korkeasta insinööritaidostaan, ennustuskyvyistään, hymyävistä kuvapatsaistaan ja hunnutetuista jumalistaan. Latinalaiset oppivat etruskeilta muun muassa akveduktien ja holvikaarten salat. Vielä Rooman vallan aikana parhaat insinöörit olivat etruskeja. Etruskit, tyrrheenit, tai tuskit, kuten latinalaiset heitä usein kutsuivat, ovat antaneet nimensä sekä nykyiselle Toscanan maakunnalle että Tyrrhenanmerelle.
Etruskit kutsuivat itse itseään ja valtakuntaansa nimellä Rasenna, joka oli johdettu etruskinkielen sanasta rasna, kansa. Kansanyhteisö tai yhteiskunta oli etruskiksi mekhl rasnal. Etruskin kieli on tuntematonta ei-indoeurooppalaista alkuperää, eikä sillä ole tunnettuja kielisukulaisia raetian kieltä lukuunottamatta. Antiikin ajan auktoreista 400-luvulla eaa. elänyt Herodotos uskoi etruskien muuttaneen Italiaan Anatoliasta tai mahdollisesti Lemnoksen saarelta Aigeianmereltä. Dionysios Halikarnassoslainen piti sen sijaan etruskeja autoktoonisina, Etrurian alkuperäisimpinä ja muinaisimpina asukkaina. Roomalaiset historioitsijat Titus Livius ja Plinius vanhempi katsoivat etruskien olleen Alpeilla asuvien raetialaisten sukulaisia.
Kaikilla näillä teorioilla on ollut kannatusta myös nykyaikana. Kielitieteilijä Helmut Rix (1926–2004) ehdotti Lemnoksen saaren kadonneen muinaiskielen, raetian ja etruskin kuuluneen kaikkien samaan tyrseeniseen kieliperheeseen. Lemnoslaiset puhuivat etruskinkaltaista kieltä, jota kirjoitettiin aakkosilla jotka suuresti muistuttavat arkaaisia etruskilaisia kirjaimia. Raetian kieli vaikuttaa olleen läheisempää sukua.
Mutta vuonna 2008, jolloin minä olin vielä yliopistolla, pamahti paukku: etruskien vainajista eristetyn mitokondriaalisen DNA:n (mtDNA) katsottiin yhdistävän heidät muinaisen Anatolian asukkaisiin. Oliko historian isänä tunnettu Herodotos sittenkin ollut koko ajan oikeassa, toisin kuin lähes kaikki nykyiset arkeologit ja historiantutkijat? Analyysin mukaan muinaisilla etruskeilla näytti olevan geneettisesti hyvin vähän, jos mitään, tekemistä Toscanan nykyisten asukkaiden kanssa. Tutkijat kuitenkin totesivat muinaisen näyteaineiston olleen erittäin suppea, joten sen perusteella ei voinut vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Vuonna 2021 ilmestyi uusi tutkimus, pohjautuen paljon laajempaan muinais-DNA-aineistoon. Näytteet olivat peräisin Etrurian ja eteläisen Italian asukkailta kahden tuhannen vuoden ajalta (800 eaa. – 1000 jaa.). Anatolialaista perimää ei tällä kertaa etruskeilta löytynyt. Sen sijaan etruskien alkukoti muutti samalle pronssikautiselle arolle mistä latinalaistenkin esiäidit olivat tulleet. Etruskit ovatkin siis asuneet Etruriassa ylimuistoisista ajoista lähtien ja alueen alkuperäisasukkaita, kuten Dionysios Halikarnassolainen opetti. Etrurialaiset näyttävät uuden tutkimuksen valossa pysyneen etnisesti homogeenisena väestönä aina Rooman keisarikunnan päiviin asti, jolloin tapahtuu suuri muutos.
Etruskit itse uskoivat, että jumalat olivat antaneet heidän kansalleen kymmenen vuosisataa (saeculum) eli miespolvea elinaikaa. Saeculumin pituus vaihteli; uusi saeculum alkoi, kun viimeinen edellisen saeculumin vaihtumisen nähnyt kuoli. Käytännössä saeculumin vaihtuminen määritettiin ennusmerkkien avulla. Roomalainen kirjailija ja yleisnero Terentius Varro (116–27 eaa.) kirjoitti, että hänen aikansa etruskit uskoivat kahdeksannen saeculumin päättyvän pian, ja viimeisten etruskien kuolevan kun kymmenes on täysi.
Ja näin todellakin kävi: viimeiset autonomiset etruskialueet liitettiin Rooman imperiumiin vuonna 27 eaa. Titus Livius sanoi samoihin aikoihin, että vielä hänen nuoruudessaan roomalaisille lapsille opetettiin koulussa yleisesti etruskia, mutta nykyään kaikki opiskelevat vieraana kielenä kreikkaa. Viimeiset etruskinkieliset rahat on lyöty vuonna 15 eaa., myöhäisin etruskinkielinen piirtokirjoitus Volterrasta on ajoitettu vuosiin 10–20 jaa. Maaseudulla etruskinkieli saattoi kituuttaa vielä ensimmäisen vuosisadan lopulle asti. Muinaistutkimusta harrastanut keisari Claudius (10 eaa. – 54 jaa.) on viimeinen tunnettu ihminen, joka osasi puhua ja lukea sujuvaa etruskia. On historian julmaa ivaa, että hänen kirjoittamansa 20-osainen etruskien historia (Tyrrhenika) on tyystin kadonnut.
Keisariajalla Italiaan muutti huomattavia määriä siirtolaisia itäisen Välimeren alueelta. Myös Etrurian väestö menettää aiemman luonteensa ja muuttuu drastisesti monietniseksi: jopa puolet asukkaista näyttää olleen itäiseltä välimereltä tulleita maahanmuuttajia. Tältä ajalta on myös peräisin vuoden 2008 tutkimuksessa käytetty mtDNA, mikä selittää sekä yhteyden Anatoliaan että sen, miksi tutkimuksen kohteilla ei ollut yhteisiä sukujuuria Italian alkuperäiskansojen kanssa. Lisäksi kolmella keisariajan aineistoon kuuluneella yksilöllä oli afrikkalaista perimää: todiste keisariajan Rooman kaukaisista kauppayhteyksistä ja ihmisten laajasta liikkuvuudesta. Vuoden 2021 analyysi paljastaa myös kansainvaellusaikana maahan tunkeutuneiden vaaleiden lombardien merkittävän panoksen Pohjois-Italian asukkaiden perimään.
Onko etruskien arvoitus siis nyt ratkennut? Perintötekijöiden osalta ehkä, mutta selvittämättä jää yhä, miten salaperäiset tyrseeniset kielet säilyivät vuosisatojen ellei –tuhansien ajan isolaattina paljon lukuisempien indoeurooppalaisten kielten ympäröimänä.